Search site


 

 

 

 

 

 

free counters

Bundesliga 1.kolo: FC Bayern - VfL Wolfsburg 2:1 (1:0)

2010-08-20 22:42

Nova sezona njemačke Bundeslige otvorena je pobjedom aktuelnog prvaka Bayerna nad bivšim prvakom Wolfsburgom. Vukovi su imali bod u džepu sve do sudijske nadoknade, kada je Bastian Schweinsteiger savladao Benaglija i Bavarcima osigurao pobjedu. Bayern je bolje otvorio utakmicu, te zasluženo nakon prvih 45 minuta imao gol prednosti (1:0).

Ribery je u šestoj minuti sa nekih 18 metara loše šutirao, dovoljno tek za statistiku. Ipak, svega tri minuta kasnije je gostujući golman Diego Benaglio vadio loptu iz vlastite mreže.

Toni Kroos je poslao "loptu s očima", mladi Thomas Müller sjajno utrčao i lijevom nogom s nekih trinaest metara matirao Benaglija koji je ostao ukopan na sredini svog gola. Skoro da nismo vidjeli niti jednu pravu priliku do 24. minute, kada je Ribery prošao lijevom stranom, poslao prizemnu loptu u šesnaesterac Vukova, a Müller sa svega desetak metara pucao visoko preko gola.

U 27. minuti Ziani iz slobodnog udarca pokušava iznenaditi Butt, ali nije bilo većih problema za iskusnog Nijemca na golu Bayerna. Do kraja prvog poluvremena se rezultat nije mijenjao. Očajni trener gostiju Steve McClaren je povukao pravi potez. Bh. reprezentativca Zvjezdana Misimovića ubacio je u igru, a u svlačionici ostavio Pekarika.

Dobru šansu propušta Mario Mandžukić. Njegov udarac sa ruba šesnaesterca prošao je malo pored lijeve stative Butta. Par minuta kasnije, Edin Džeko je iz kosa s desne strane topovski pucao, te pogodio vanjski dio mreže. Nedugo zatim, Džeko je izašao sam pred Butta, ali je domaći golman bio brži te uspio izbaciti u korner.

Upravo taj korner je Wolfsburgu donio poravnanje. Zvjezdan Misimović je izveo korner sa desne strane, a Edin Džeko glavom loptu poslao u nebranjeni dio Bayernovog gola. Nakon primljenog gola, Bavarci su se još više otvorili, te ponovo vratili kontrolu nad loptom.

Ribery je iz dobre pozicije izveo slobodni, ali nedovoljno dobro. Umalo da Wolfsburg povede u 66. minuti. Misimović je povukao jednu brzu kontru, dodao na desnu stranu do Džeke koji iz prve topovski šutira, a Butt vrhovima pristiju loptu, koja je inače išla pod samo prečku, izbacuje u korner.

Badstuber je u 70. minuti pokušao iz "slobodnjaka", ali otišlo je to malo pored Benaglijevog gola. U finišu utakmice Van Buytem pokušava dalekometnim udarcem, no nimalo opasno to nije izgledalo.

I kada su se svi na Allianz-Areni pomirili sa jednim osvojenim bodom, Bastian Schweinsteiger je kaznio nesmotrenost gostujuće odbrane i savladao Benaglija za trijumf Bayerna (2:1). Trener Wolfsburga Steve McClaren je prvo poluvrijeme na klupi držao Misimovića i pitanje je da li bi rezultat bio ovakav kakav jeste, da je Miske igrao od prve minute.

Wolfsburg u drugom kolu dočekuje Mainz, a Bayern će gostovati Kaiserslauternu.

Slike možete pogledati ovdje.

Statistike:

FC Bayern - VfL Wolfsburg 2:1 (1:0)
FC Bayern Butt - Lahm, Van Buyten, Badstuber, Contento - Van Bommel, Schweinsteiger - Müller, Kroos (73. Pranjić), Ribéry - Klose (73. Gomez)
Klupa: Kraft, Braafheid, Ottl, Tymoshchuk, Altintop
VfL Wolfsburg Benaglio - Pekarik (46. Misimović), Kjaer, Barzagli, Schäfer - Riether, Josué, Cicero - Ziani (77. Dejagah), Mandžukić (88. Grafite) - Džeko
Sudac: Thorsten Kinhöfer (Herne)
Gledatenji 69.000 (rasprodano)
Golovi: 1:0 Müller (9.), 1:1 Džeko (55.), 2:1 Schweinsteiger (90.+1)
Žuti kartoni: Van Bommel / Pekarik, Cicero, Barzagli

Video: